miércoles, 13 de febrero de 2013

CABELLS



CABELLS
 És recomanable establir la periodicitat amb què es renten els cabells segons les necessitats personals.

ACONSELLABLE: unes 2 o 3 rentades per setmana a partir dels dos anys d'edat.
 A la majoria dels nens i nenes no els hi agrada que els rentin els cabells, per aquesta raó cal indroduir incentius que l'ajudin a acceptar-ho i insistir en que els hi agradarà. Ens poden ajudar els xampús infantils que no piquen als ulls.

COM CAL RENTAR ELS CABELLS? 
Comencarem fregant l'arrel dels cabells suaument i a poc a poc amb les puntes dels dits (mai amb les ungles). A continuació cal que els esbandim molt bé per a que no quedin restes de xampú.

 El fet de pentinar-se ajuda a adquirir un hàbit més d'higiene. Cal afavorir l'adopció de pentinats que permetin als infants pentinar-se tot sols.

CAL EVITAR: els serrells o cabelleres massa llargues que entorpeixin la visió o indueixin als infants a adoptar postures forçades.
 Convé observar les irritacions provocades per la suor i que es solen produir al clatell pel contacte amb els cabells llargs.
Un dels perills més importants que hi podem trobar és la parasitació.

Els polls

Són insectes paràsits que es troben en els essers humans, al cap, al cos i al pubis.
Nosaltres només ens centrarem en els polls del cap, o pediculis humanus capitis, i per això és important entendre la biologia dels polls del cap i els seus hàbits.

Els polls s’alimenten de sang, el que significa que necessiten sang humana per a créixer, desenvolupar-se i pondre ous.

Els polls són molt petits i tenen un color blanc grisós.

Els seu cicle biològic consta de tres parts:

Llémena: Són els ous dels polls. Estan adherits  al pel i a vegades les podem confondre amb caspa. El seu color va del gros al blanc i tarden entre 7 i 15 dies en eclosionar.

Nimfa: Té aspecte de poll adult però és més petit. Les nimfes maduren aproximadament en 7 dies i tenen que alimentar-se de sang per poder sobreviure.

Adult: Té la mida d’una llavor de sèsam, 6 potes i un color grisós. Acostumen a viure 30 dies al cap. Necessita sang per viure i generalment si cau fora del cap tarda unes 24h en morir.

Formes de contagi

Només es contagia per contacte. No poden volar ni saltar, però es mouen ràpidament a través del pel. Un poll adult pon un pro mig de 6-7 ous al dia i el seu pro mig de vida és de 30 dies.

La seva presència no està relacionada amb la brutícia ni amb les mals hàbits d’higiene, sinó tot lo contrari, prefereixen el pel net.

Els polls adults eviten la llum, per això es troben amb major freqüència a la zona de la nuca i darrere les orelles.

Es propaguen per contacte de cap a cap i també es poden transmetre al compartir llençols, barrets, pintes i accessoris de cabell.

Com saber si un nen en te

La principal raó per sospitar de la presència de polls és la picor.

La picor es deu a que els polls s’alimenten 6 vegades al dia i la saliva que injecten és irritant.

Com prevenir una infestació de polls

El moment més fàcil per la inspecció és després de rentar-li el cap al nen, ja que el cabell és més manejable i es polls es mouen pitjor sobre el cabell mullat.

Utilitzarem un parell de guants, col·locarem una tovallola blanca a les espatlles del nen i l’assentarem al costat d’una finestra per aprofitar la llum solar. Començarem a la base del coll, darrere les orelles i després al llarg del front i la coroneta. Aixecarem petites seccions de cabell amb els dits i de forma metòdica explorarem tot el cap.

Quin tractament és el més adequat per a tractar la pediculosis

· Xampús o locions pediculicides: És el tractament més comú per a combatre els polls. S’aplica sobre el cabell, i després d’un temps es passa la llemenera per sobre del cabell per eliminar els ous i els polls. Aquets tractaments solen requerir la seva repetició en una setmana o 10 dies.

Pros: Els xampús acostumen a incorporar un kit que inclou el xampú i la pinta.
Contra: Contenen neurotoxines i en ocasions el preu és elevat. No sempre són efectius, ja que alguns polls s’han tornat resistents als pesticides.

· Oli d’arbre de té: És un repel·lent natural per a polls, el que fa que sigui bo per a la prevenció. Si hi ha un brot al col·legi, seria convenient rentar el cap amb xampú d’oli d’arbre de té darrere les orelles i al coll, ja que els polls odien aquesta olor i això els mantindrà allunyats.

Pros: És un producte natural, segur i preventiu.
Contra: No mata als polls ni els ous, pot causar dermatitis de contacte i pot ser car depenent de la marca.

· Vinagre temperat: S’aplica una barreja de vinagre de poma i aigua a parts iguals sobre el cabell sec, a continuació es posa una bossa o un gorro al cap durant 2 hores per mantenir la calor. Passat aquest temps es passa una pinta especial o llemenera per a retirar les llémenes.

Pros: Serveix per deixar anar les llémenes i es recomana un tractament de suport.
Contra: No es totalment efectiu

No hay comentarios:

Publicar un comentario