jueves, 31 de enero de 2013

vestit i calçat

LES SABATES

Perquè serveixen les sabates?

És molt important realitzar una correcta elecció del calçat que portarà posat el nostre fill durant tot el dia, no només per a que es senti a gust al desplaçar-se, si no també per a millorar la seva autonomia.
Aquest punt es fonamental sobretot en els primers anys de vida del nen, ja que precisament es en aquest període quan el petit començarà a desenvolupar les seves capacitats psicomètriques, que li permetin caminar per si sol.
Les sabates són una peça de vestir que serveix per protegir el peu del fred i possibles traumatismes. No es consideren un element indispensable, de fet els nadons només necessiten de mitjons a l' hivern per protegir-los del fred. 


Perquè el calçat infantil ha de ser diferent?



  El calçat deu complir la seva funció primordial, que és precisament la de protegir el peu sense subjectar-lo, ja que tinguem en compte que el membre del nen es trobi en una etapa de ple creixement i formació.
  El nen és hiperlaxo, és a dir, que les seves articulacions són molt toves, és el que els metges cridem "peu pla-lax infantil", aquesta situació es considera normal fins a aproximadament els 3 anys. 

Quin és el calçat recomanable per afavorir un correcte desenvolupament del peu? 

A partir dels 3 anys el nen comença a millorar el seu to muscular i això fa que comenci a formar-se el pont de la planta del peu, per ajudar aquest procés es recomana que: 

- L'ideal són els calçats fabricats en pell, o bé optar per calçar esportiu que per els seus materials evitin la sudoració freqüent.
- Evitar les sabatilles esportives amb sola chata, ja que dificulten la amortiment del pes corporal; les més recomanables són aquelles que posseeixen càmera d'aire.
- Les sabates siguin lleugeres i baixos, millor que les botes, un calçat correcte permet que les articulacions es mouen lliurement. 
- Si optem per botes, aquestes deuen permetre el moviment complert de la articulació del turmell.
- Que la part davantera tingui una forma quadrangular i amb amplària suficient per deixar llibertat al moviment dels dits. 
- Es recomanable que la puntera i el taló de la sabata portin un almohadillado especial per a evitar rossadures.
- Optar per models de sabates blandes, flexibles i còmodes, en lo possible que s' adeqüin al peu del petit.
- Són molt recomanables les sabates que posseeixin el tancament del velcro, ja que són fàcils de col·locar i treure.
- Quan hem de seleccionar el tamany del calçat, hem de tindre en compte que al emprovar-li el calçat aquest deu calçar de forma fàcil, i quan el petit es trobi de peu, en la punta deu sobrar el llarg o d'un dels nostres dits, per a permetre major mobilitat.
- Deu tindre la forma del peu amb espai suficient per a que permeti el moviment dels dits,  que no quedi just, s'aconsella una distància d'1 a 1,5 cm. entre la punta del dit gros i la punta de la sabata. 
- La sola ha de ser d'un material que eviti que el nen pugui relliscar i sobretot ha de ser flexible, preferentment en la meitat anterior, zona que es flexiona en caminar, i d'aquesta manera exercitem la musculatura del pont del peu. 
- El contrafort ha de ser reforçat per subjectar millor el turmell donant més estabilitat al peu i la tendència natural de girar els peus cap a dintre en caminar
- El material de confecció ha de ser transpirable i vigilar que no provoqui rossadures en la pell per evitar ferides, èczemes i sobreinfecció per fongs. 
- Millor sabates fàcils de portar i posar, que facilitin l'autonomia del nen. 
- Les sabates ortopèdiques, al igual  que aquells que inclouen taló, només deuen utilitzar-ne en el cas que el nen necessiti tractament mèdic indicat.
- En el possible, es convenient que el nen exerciti els seus peus caminant descalç sobre superfícies blandes, tals com pasto, arena..., ja que ajuda a que es desenvolupi l'arc plantar.

És recomanable utilitzar tot el dia les sabates esportives?

Qualsevol tipus de calçat: sabata, sandàlia tancada, calçat esportiu... és adequat sempre que compleixi els requisits esmentats. 

Seria recomanable que per fer esport tinguessin unes esportives només per a aquesta tasca i canviar mitjons i sabates després de la seva pràctica per mantenir els peus el més secs possibles. Es recomana tenir un parell de sabatilles esportives per alternar-les i ventilar adequadament. 

Que hem de tenir en compte quan anem a comprar les sabates?

- Revisar periòdicament la grandària de la sabata. En aquestes edats el peu creix ràpid i pot canviar de numeració només en tres mesos. 

- No és bé aprofitar les sabates d'un altre nen. La sabata s'emmotlla a cada peu en particular.

- Les sabates han de ser còmodes des del primer moment, s'han de provar sempre els dos peus i amb el nen posat dempeus.

- És millor comprar-los a la tarda. Hi ha una diferència del 4% del volum del peu respecte del matí. 


Altres consideracions: 

- Vigilar que els mitjons no oprimeixin i siguin de teixits naturals.

- Per als nens que gategen disposem d'unes sabates amb capdavantera reforçada per evitar lesions en els dits. 


- Certes patologies: ortopédiques requereixen de sabates especials o ortesis (plantilles, taloneras, alces) que sempre seran recomanades per l'especialista.







VESTITS

Quines avantatges té la elecció de la roba adequada?

1. Una comunicació més fluïda, gestual i verbal.
2.  Harmonia durant els moments que es canvien.
3. Autonomia en el vestir, que aprenguin perquè els interessa a ells vestir-se.
4. Autoestima elevada ja que es sent capaç de col·laborar.
5. Alegria pels seus logros.
6. Participació en altres rutines, com el bany, l'alimentació, el son,...
7. Aprenentatge global del que el rodeja en aquests moments com; noms de les prendes, colors, textures,... 

Un nou teixit evita la dermatitis atòpica dels nadons

Les al·lèrgies de la pell i la dermatitis atòpica en els nadons, s'ha multiplicat per 7 en 50 anys.

 És diu, Dertmatex, és un nou teixit de roba per al nadó que prevé aquesta malaltia i protegeix dels rajos utravioletes, al mateix temps que estimula la renovació cel·lular i evita la pèrdua de col·làgen. Està disponible en farmàcies de tota Espanya, fabricat a base de soja (95%) i aminoàcids que estimulen la producció de col·lagen a la pell del nadó i el manteniment de la humitat de forma natural. Té propietats terapèutiques,  només es troben a les farmàcies.

  La seva característica és la pell seca a causa d'un mal funcionament de la dermis que no és capaç de retenir la humitat, causant irritacions a la pell i molta picor la nadó.

Com estimular-lo mitjançant el canvi de roba?

Si volem que els nens siguin actius i estiguin estimulats també hem de tenir en compte com vestir-los.
Això pot ser divertit per els dos, és un estímul tant per al seu llenguatge, per al seu esquema corporal, i per a vincular-lo. El nen pot col·laborar des del principi en el moment de vestir-se, li nombrarem les parts del cos, els colors, li pots demanar que col·labori. No només t'ajudarà, si no que el farà sentir-se el protagonista en aquell moment.

Quina roba hem d'escollir?

La roba és la frontera entre el seu cos i el de fora, per això les teles deuen ser de bona qualitat (cotó, lino, seda, batista... ja que les fibres artificials no absorbeixen l'aigua i, en cas que es mullin estarien més temps incòmode), de textures suaus, mal·leables i confortables, que no entropessen els seus moviments degut al seu disseny o bé per la elecció de la talla que sigui molt cenyit al seu cos. Això farà que es senti còmode, i farà el que es proposin i a estar més segurs d'ells mateixos.
Hem d'escollir teles de fàcil rentat i secat ja que s'embrutaran fàcilment.
Hem de privilegiar sempre la comoditat a la moda.
El calçat del nen deu ser de sola molt flexible.
No compris vestits llargs a les nenes ja que poden trepitjar.
Tampoc escollis pantalons amb botons o complicats sistemes de tancat ja que això dificultarà a l'hora d'anar al bany.
Les costures han de ser el més pla possible per a evitar les rossadures.
Escollirem peces pràctiques; camises i jerseis oberts per davant, encara que puguin cordar-se per darrera amb cinta tipus veler o botons grans.


Els pantalons i petos que es tanquin per la entrepierna facilitaran el canvi de bolquer.
La roba no ha de ser massa gran ni massa ajustada, si no la adequada per la edat del teu petit.
Deus prestar atenció a la estació de l'any (recorda que l'excés de l'abric es poc recomanable)  i en el moment (casa, passeig, viatge,...).

Una peça per a cada ocasió

A l'hora de vestir al teu nadó hem de tenir en compte els factors; la estació de l'any, el temps meteorològic del dia i on estarà el petit i s'ha de tenir en compte que en els primer anys, els nens creixen molt ràpid, sempre és bé comprar-li roba que pugui utilitzar en els propers mesos.


A l'hivern: 

Si volem anar de passeig, deuràs tindre en compte si està plovent o el dia es ventós, perquè en tal cas serà convenient que l'abriguis bé amb camiseta i més d'un jersei (per a que formi capes aïllants que protegeixin al teu petit), sense oblidar un capell i els guants.

A Estiu:

Si fa molta calor serà millor que vagi lleuger de roba, amb una camiseta, un traje descobert i un bolquer, sense mitjons. Car, sense que oblidis la gorra amb visera.

A casa:

Ha d'estar còmode,...
Durant l'estiu, el teu petit deurà estar el més fresc possible, per a que la roba no l'impedeixi transpirar. Si el teu petit es troba a casa, serà suficient que el vesteixis  amb una camiseta de tirants de fil o cotó, o un bodies de màniga curta i el seu bolquer, inclòs a l'hora de dormir. Si el calor fos excessiu i el teu nadó transpira molt, no li tapis amb la sabana i podrà prescindir de la camiseta.
Si es hivern, tota preocupació serà poca. El teu petit està començant a gatejar, haurà que posar-se un mameluc al damunt de la camisa i el jersei o bé un traje tipus chandal de pantalò llarg i abrigat. Per a dormir només amb el mameluc al damunt de la camisa de màniga llarga, sempre que el tapis bé. Has de procurar que els tancaments dels pijames i els mamelucs per a dormir no tinguin adorns, llaços o botons que puguin molestar al petit o que resultin perillosos.


  video com vestir el nen a l'hivernhttps://www.youtube.com/watch?v=CtyPmYMCO-0


video com vestir el nen a l'estiu: https://www.youtube.com/watch?v=PZkPjNrMbKU

Consells per la roba del nadó: El següent vídeo ho explica



Roba per les primeres setmanes:

Pautes per escollir-la correctament:

 Procurar no tenir molta roba de talla 0: Perquè si el nen creix gran sol la podrà utilitzar unes quantes vegades. És millor tindrà més peces de la talla 1: encara que li quedi ampla, així les podrà utilitzar més temps. No creguis que per molt temps, perquè els nens creixen a un ritme de vertigen i se senten incòmodes amb la roba ajustada.
 És millor peces de teixits naturals, com el fil o el cotó. Les sintètiques poden provocar-li al·lèrgies o sudoració. 
  Escull roba suau i que sigui fàcil de posar i de treure. 
-   Compra bodies que es corden amb claudàtors en la cintura, millors que els que es fiquen pel cap. I petos, en comptes de pantalons que s'ajusten a la cintura.
 Opta per les peces més segures per el teu petit. 
 - Evitar els botons ( podrien despendre's i acabar a la seva boca), les gomes ( podrien oprimir-li) i els llaços. 


10 Consells per netejar la roba del nadó:



1. Tota la roba: En aplicar les pautes de rentat de la roba del bebè no cal limitar-se tan sol a les peces de vestir, és important també parar esment al rentat de la roba de llit amb la qual està en contacte el bebè, així com amb altres elements com a gases, pitets o peluixos.

2. Rentat independent: Durant els primers sis mesos, és recomanable rentar la roba del bebè de forma independent a les peces de la resta de persones que habiten en la llar. Això és aconsellable sobretot per evitar el contacte amb brutícies extremes o productes perillosos que puguin contenir les altres robes. També es pot utilitzar una borsa protectora per la roba.


3. Peces delicades: La roba més delicada (com la que inclou brodats, puntes o encaixos) així com la que està realitzada amb teixits més sensibles (com la seda o l'organza) és preferible rentar-la a mà per evitar que es deteriori o trenqui al contacte amb altres peces en la rentadora.

4. Roba de llana: El rentat de la roba de llana del bebè es pot realitzar a mà o, si es desitja, en la rentadora amb un programa suau per a roba delicada o específic per a llana. Cal prestar especial at.enció a la temperatura de rentat, que ha de ser sempre tèbia. Respecte a l'assecat, el més recomanable és no tendir la roba i deixar-la assecar sobre una superfície plana (es pot col·locar sota una tovallola perquè absorbeixi la humitat) perquè no s'estirin, ni deformin.

5. Llevar abans les taques difícils: La roba del bebè es taca amb freqüència de femta, restes de menjar o vòmits que cal tractar abans de procedir amb el rentat normal. És important actuar ràpid perquè la taca no es ressequi i posar la peça en remull amb una mica de sabó per eliminar la brutícia més important.

6. Tipus de sabó: Durant els primers mesos és recomanable utilitzar, tant en el rentat a mà com a màquina, un sabó neutre especial per a peces delicades o específic per a bebès. A mesura que creix el bebè i a partir de més o menys els sis mesos es poden introduir altres detergents i aplicar-los primer sobre una única peça per comprovar que no té cap reacció negativa sobre la pell del bebè.





7. Ús de suavitzants i additius: Tant els suavitzants com altres productes additius que s'utilitzen amb freqüència per a la roba (lleixiu i altres *quitamanchas*) poden contenir substàncies químiques nocives per a la delicada pell del bebè nounat, sobretot si queden restes després del rentat. Es pot evitar l'ús d'aquests productes durant els primers mesos i incorporar-los després a poc a poc mitjançant proves en una única peça.


8. Rentat a mà: Quan es rentin les peces a mà és necessari prestar especial atenció a la fase final d'aclarit per evitar que quedin restes de sabó o detergent en les peces.

9. Rentat a màquina: Si és possible, es pot utilitzar un programa que inclogui doble aclarit per prevenir que romanguin restes de detergent a la roba. Quan la roba del bebè acumulada no sigui suficient per carregar tota la rentadora es pot triar un programa de càrrega reduïda.


10. Planxat: Moltes de les peces del bebè no necessiten planxat però, quan és així, s'ha d'evitar utilitzar temperatures molt altes en la planxa que puguin danyar les peces més delicades i les que estan compostes per teixits més sensibles.

Aquí teniu un vídeo: https://www.youtube.com/watch?v=99UMYXtZp70


PÀGINES WEBS UTILITZADES:

http://pequelia.es/44343/problemas-ortopedicos-infantiles/
http://criatures.ara.cat/blog/2010/03/15/troben-un-teixit-per-evitar-la-dermatitis-atopica-dels-nadons/

http://lahigieneinfantil.blogspot.com.es/

Entre d'altres,...




No hay comentarios:

Publicar un comentario